Persbericht 11-05-2018 “Blij met mij”

mei 18, 2018 N. Opdam No comments exist

Kinderen en jongeren kampen vaker met onzekerheid en faalangst

Meer en meer kinderen en jongeren worstelen met stress, onzekerheid, faalangst … en zitten niet lekker in hun vel. De druk om te scoren op school, in hun hobby en op sociaal gebied is groot. Goed zijn in alles lijkt een verplichting geworden. De Nederlandse leerkracht Els Pronk herkende in haar klas dat kinderen zich ongelukkig voelden. Om hen sociaal-emotioneel sterker te maken, ging ze twaalf jaar geleden zelf aan de slag met de veerkracht en talenten van kinderen en jongeren.

Meer veerkracht opbouwen

Els Pronk stelde al doende vast dat je mentale veerkracht kan trainen, zodat kinderen, jongeren én hun ouders opnieuw zelfvertrouwen krijgen en gemoedsrust vinden. Ze leerde kinderen op een ongedwongen manier hun eigen talenten en krachten herkennen. Wat ze uiteindelijk uitwerkte tot een ‘Blij met Mij’-trainingstraject van acht sessies in tien weken, waarbij zowel kinderen als de ouders betrokken worden.

De nood aan dergelijke trainingen bleek geen trendfenomeen. Integendeel: tien jaar later zijn de trainingen relevanter dan ooit. Dat toont de Vlaamse Gezinsenquête van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin aan, waar maar liefst 9.000 gezinnen aan deelnamen. Bij één op de vijf zorgt de opvoeding van de kinderen voor relationele spanningen. Een derde vindt kinderen opvoeden moeilijker dan gedacht.

Een kwart van de Vlaamse mama’s en papa’s ervaart problemen met zijn of haar kind. Worstelen met emoties en sociaal gedrag worden hierbij het meest aangehaald. Vier op de tien ouders schakelden al de eens de hulp van een deskundige in. En bijna de helft van de mensen met een gezin voelt zich bovenmatig uitgeput.

Eigen krachten ontwikkelen

Intussen vormt Els samen met 47 professionals een netwerk, gespreid over Nederland en Vlaanderen en volgden reeds 1.000 kinderen de training met duurzaam positief resultaat. Annette Damman van ‘Blij met Mij Hillegom’ getuigt: “Je als kind of jongere bewust worden van de dingen waar je goed in bent, dat doet iets met je. Het werkt heel bevrijdend. Ook ouders krijgen handvatten om op een andere manier naar hun zoon of dochter te kijken. En om hun kind te ondersteunen bij het zien en ontwikkelen van zijn eigen krachten.”

Merkbaar sterker in je vel

De trainingen hebben hun doel niet gemist. “De jonge deelnemers voelen zich na hun traject merkbaar beter, zowel thuis als op school. Ze kunnen zich beter concentreren en zijn sterker in hun interactie met klas- en leeftijdsgenoten. En kunnen creatiever omgaan met wat moeilijk is. Er is opnieuw meer rust en een vrijer gevoel. Ze zijn blij met zichzelf en denken positiever”, zegt Joke de Vreeze van ‘Blij met Mij Gent’.

“Een leerling die beter in zijn vel zit, leert ook meer. Na hun training staan de kinderen en jongeren bijvoorbeeld gemakkelijker open om te leren van anderen. Ze durven opnieuw ervaringen met elkaar uitwisselen. Over je buitengesloten voelen, omgaan met social media, aantal volgers of likes. Over hoe je ‘gewoon’ jezelf kan zijn.”

Els Pronk, oprichtster Blij met Mij

“Na vele jaren werken in het onderwijs merkte ik dat ik het liefst bezig was om het zelfvertrouwen bij kinderen te verstevigen. Sinds 2007 kreeg die drive vorm in de Blij met mij! kindertraining. Alles wat ik écht belangrijk vind, mijn ervaringen en de kennis die ik in mijn praktijk Grootsklein heb opgedaan, is samen gebracht in deze training. Met prachtige resultaten!”

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

"Blij met mij" "Licht-op-Talent" "Hillegom" "Talentcoach Hoogbegaafdheid"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *