Praktijkadres:
Centrum Licht op Talent
Industriekade 1 Hillegom
Postadres:
Licht op Talent
Brouwerlaan 14 2182 KG Hillegom

Ik leer leren

Ik leer leren

Vanaf 9 jaar

Voor basisschool leeftijd rond groep 7. Executieve functies zijn de vaardigheden die je nodig hebt om zaken handig aan te pakken. Ze ontwikkelen zich vanaf de geboorte tot ongeveer op de leeftijd van vijfentwintig jaar. Die ontwikkeling heeft met rijping te maken. Ieder kind leert en ontwikkelt zich op eigen tempo. Dus bij ieder kind ontwikkelen die executieve functies anders.

Wat is het volgende dat jij kunt leren?

Deze training is waardevol wanneer je kind nog moeite heeft met het zogenaamde ‘leren leren’; de functies die je nodig hebt om werk te kunnen doen: bijvoorbeeld met starten van een taak of juist het doorzetten en afmaken daarvan. Ook is de training heel handig als je kind moeite heeft met concentreren. Of weinig motivatie hebben. Want vaak zit daar nog iets achter. In de training wordt dit helder en kan je kind daar in ontwikkelen.

Vaak komen kinderen de basisschool nog wel door, maar als opstapje naar de middelbare school heb je het nodig zelfstandig een taak aan te kunnen pakken of jouw eigen niveau.

In de praktijk gebruik ik deze training vaak bij kinderen met een hogere intelligentie. Niet zelden is de leerstof op de basisschool zo simpel geweest dat ze dit werk moeiteloos hebben kunnen maken. Hierdoor hebben ze niet geleerd een uitdaging aan te gaan en gaan dit vaak uit de weg.

Herkenbaar?

Of is jouw kind juist faalangstig of is het een onderpresteerder?

Kinderen met een ruime intelligentie hebben vaak hun denken aangezet. Zelfs al vanaf hun eerste dag, hierdoor heeft het zich het automatiseren, doorzetten, leren aanpakken nooit eigen gemaakt. Dit levert kinderen vaak veel stress op. Ze voelen zich dom. Deze kinderen vallen ook niet altijd op. Niet zelden worden hun kwaliteiten over het hoofd gezien. En stromen ze uit op een vel te laag schoolniveau dan eigenlijk bij ze zou passen. Dit gebeurt het meest bij meisjes.

Ontwikkeling van executieve functies bij iedereen verschillend
Ook vanaf 13 jaar

Ik leer leren is absoluut niet alleen voor kinderen die net nog naar de middelbare school gaan. Ook op de middelbare school kan het precies de ondersteuning geven die nodig is, bijvoorbeeld wanneer je ontdekt dat je moeite hebt met plannen van huiswerk en daardoor veel onvoldoendes haalt. ‘Ik leer leren’ geeft je inzicht in je eigen manier van leren, op zo’n manier dat jij ontdekt hoe jij het kan doen op een manier die wel bij jou past. Hartstikke handig dus!

Of wanneer het plannen wel lukt, maar het uitvoeren van de planning nog niet. Hiervoor heb ik zelfs losse modules, zodat je niet de hele training hoeft te volgen, maar al in één middag al de voor jou handige en nodige informatie hebt. Zo kun je meteen en gemotiveerd aan de slag.

Ook jongeren of ouderen die aan een (vervolg)studie gaan beginnen en graag goed van start willen gaan hebben veel profijt van de training.

Je leert over jezelf

De training werkt op maat en leert je met leuke vragenlijsten hoe het voor jou werkt. Zo haalt iedereen precies uit de training wat hij nodig hebt. Heel praktisch, leuk en effectief.

Er zijn vijf onderwerpen: manieren van leren, faalangst en motivatie, plannen en organiseren, concentreren en leerstijlen.

Koppeling met wat nodig is
In een individueel traject spelen vaak meer zaken dan alleen het aanleren van executieve functies en maak ik regelmatig de koppeling naar mindset- en strategietraining. Zo wordt het maatwerk. Precies passend bij wat jouw kind nodig heeft om weer verder te komen en gemotiveerd aan het werk te gaan op eigen niveau.

Ook komt het, bij meer dan normaal begaafde, kinderen voor dat ze op toetsen relatief laag scoren: dat komt omdat ze bij toetsen en andere langere teksten vaak niet hun ‘begrijpend lezen’, maar hun ‘begrijpend denken’ gebruiken. Hierdoor maken ze veel onnodige fouten. In de training kijken we met al gemaakte toetsen naar hun aanpak en sporen we zo samen hun fouten op. Dit is heel effectief voor bewustwording.

Herkenbaar?

Voorafgaand aan de training begin ik altijd met een talentgesprek. Zo zijn vooraf meteen al kwaliteiten en talenten duidelijk en kunnen we hier tijdens de training bewust gebruik van maken.

Een maatwerktraject bestaat meestal uit 8 – 12 sessies van 60-75 minuten.
Mijn tarief voor training van jongeren is € 72,- per uur

Een ‘Ik leer leren’- werkboek kost € 35,-
De training op losse bladen kost € 12,50

Groepstraining:

 

‘Ik leer leren’ is er ook als groepstraining
In vijf lessen van 1,5 uur nemen we dan de basisstof door. Dat zijn de volgende onderwerpen: manieren van leren, faalangst en motivatie, plannen en organiseren, concentreren en leerstijlen.

Ik start een groepstraining bij aanmelding van 4 kinderen.

De prijs is inclusief werkboek €182,50

Losse modules

Vanaf voorjaar 2020 bied ik ook drie losse modules aan:

  • Plannen én organiseren
  • Motivatie verhogen
  • Voorbereiding op toets of examen

Deze modules zijn te doen als verdieping op de ik leer leren training. Of juist wanneer heel duidelijk is dat dit is wat speelt in het leven van jouw kind. Ook deze modules bestaat uit een mix van handelen en denken. Een mooie mix om te ontwikkelen. Alleen of in een groepje van maximaal 4.

Het is ook altijd mogelijk eerst een specifieke module te doen om daarna verder te gaan met de training.

Losse modules omvatten 3 bijeenkomsten van 1 uur. In relatief korte tijd kom je dan al veel te weten over jezelf, waardoor je direct mooie stappen kunt zetten.