Praktijkadres:
Centrum Licht op Talent
Industriekade 1 Hillegom
Postadres:
Licht op Talent
Brouwerlaan 14 2182 KG Hillegom
Passie of verplichting?
Annette Damman

Annette Damman

Talentcoach
Coach (hoog)begaafdheid

Hervind in een talentgesprek wat jou drijft.

Terwijl ik gelukzalig staar naar de opbollende krentenbollen in de oven, komen er in mijn hoofd drie gedachten bij elkaar.

Tijd voor passie

Deze week heb ik vakantie genomen. Heerlijk even niets doen. Tijd voor dingen die zichzelf ontvouwen, die vanzelf ‘oppoppen’. Deze week heb ik zelfs weer getekend. Ook heb ik verschillende middagen brood gebakken. Daar heb ik zo’n passie voor; dan vliegt de tijd en geniet ik van elk stadium van de groei van het brood.

Niet goed genoeg zijn

Terwijl ik wacht tot het brood uit de oven mag valt mijn oog op het krantenartikel dat Noks Nauta schreef. Over het belang van dat kinderen echt gehoord worden. Er zijn kinderen die al vroeg in hun leven nadenken over grote vragen. Dat er geluisterd wordt naar hun verhalen. Dat ze zich begrepen voelen. Wordt dat niet genoeg gezien, dan kan dat zomaar het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent.Je denkt dat het aan jou ligt. Je wilt als kind, als mens als de anderen zijn. Anderen, die kennelijk niet die innerlijke onrust hebben.  Je past je aan. Je doet wat er gedaan moet worden.

Niet meer weten wat je wil

Ik denk aan de vrouwen die ik de afgelopen tijd sprak. Ze wisten geen van allen meer hoe ze moesten ontspannen. Zoveel moeten. Steeds goed moeten presteren. Niet onder willen doen voor anderen. Er zelf bijna aan onderdoor gaan. Niet meer weten wat je wil. Ik ken het mechanisme zelf maar al te goed. Steeds maar hard blijven werken, omdat je het gevoel hebt anders minder waard te zijn.

Terug naar passie

Ik prijs me gelukkig dat ik inmiddels regelmatig ‘ho-mag-houden’. Lekker kan ontspannen. Terug kan gaan naar mijn passies.

Het voordeel? Ik kom weer terug bij mezelf. Kom uit mijn hoofd. Kan voelen. De hoge lat kan er weer af. Ik weet ineens weer welke kant ik op wil. Ik kan genieten. Het bubbelt van binnen. En vanuit de ontspanning komen ze vanzelf naar boven. Heldere inzichten. En dit blog.

Zo belangrijk om terug te gaan naar dat wat je blij maakt. Weten wat je blij maakt. Dat als kind al weten. Dat mogen onderzoeken. Zo belangrijk: zodat je later helemaal je zelf mag zijn.

Zou je willen onderzoeken, wat jou blij maakt? Wil je ook vanuit jouw passie leven? Of wil je dat voor je kind? Kom dan eens bij me langs voor een talentgesprek. Dan onderzoeken we samen wat jouw talent nodig heeft om weer te kunnen ‘bubbelen’.  

Share:

More Posts

Gevalletje leerkuil

Tien jaar geleden startte ik met een Master studie, tijd voor hobby’s op een laag pitje…. Zo ging mijn naaimachine voor ‘oud vuil in de

Al 5 jaar actief in Hillegom

‘Licht-op-Talent’ kenniscentrum voor begaafdheid Toen ik, specialist in begaafdheid, vijf jaar geleden Licht-op-Talent oprichtte, bedacht ik niet nu al zo’n heerlijke praktijk te hebben. ‘Ik

Reactie