Praktijkadres:
Centrum Licht op Talent
Industriekade 1 Hillegom
Postadres:
Licht op Talent
Brouwerlaan 14 2182 KG Hillegom
Veerkracht voor Thuisblijf Tophelden
Picture of Annette Damman

Annette Damman

Talentcoach
Coach (hoog)begaafdheid

Veerkracht voor Thuisblijf Tophelden

Bewust van veerkracht

“Hoe is het met je?”

Het eerste dat ik vraag aan mijn leerlingen. De verhalen stemmen me hoopvol. De meeste kinderen weten hun draai goed te vinden, nu ze thuis moeten blijven. De één werkt lekker op z’n kamer, de ander heeft een eigen ochtendritme. Een volgende geniet van alles doen op eigen tempo en niet zelden geven ze aan dat het werk nu veel beter lukt.

“Hoe lukt het je zo goed?”

 Is mijn tweede vraag. Want het is belangrijk je te realiseren dat de vindingrijkheid en de flexibiliteit, waarmee je omgaat met een nieuwe situatie, voortkomt uit kwaliteiten die je ‘zomaar’ hebt. Niet zelden zijn we geneigd te denken dat gunstige omstandigheden zorgen dat iets lukt, terwijl we de mislukkingen aan ons zelf wijten. Heel belangrijk dus de aandacht te vestigen op wat ons ineens wél goed afgaat. We zijn namelijk altijd sterker dan we in eerste instantie denken.

Vol bewondering voor de veerkracht

Als talentcoach kijk ik vol bewondering naar de veerkracht die ik zie en naar de talrijke prachtige initiatieven die zich ontplooien. Initiatieven die niet gaan over geld verdienen, maar die gestart worden om anderen een plezier te doen of om dingen te vergemakkelijken of om de moed er in te houden.

Omring je met de juiste mensen

Heel belangrijk is het; je omringen met de juiste mensen. Dat geldt altijd al, maar speciaal in een tijd als deze. Mensen, die de juiste dingen zeggen; die positief zijn én blijven en die zorgen dat jij dat ook kunt zijn. Als mens hebben we van nature de neiging om onze negatieve gedachten te versterken. Wist je dat zelfs 75% van onze gedachten die kant opgaan? Reden te meer je dus te voeden met positiviteit.

Postiviteit

Door het positieve voorop te zetten, gebeurt er iets in je hersenen. Door positiviteit aandacht te geven veranderen we blijvend iets aan onze hersenen. Zo ontstaat er veerkracht, rek en vertrouwen. Hierdoor durf je meer, kun je meer en geeft het je letterlijk lucht.

Daarom wil ik een paar prachtige initiatieven van mensen uit mijn netwerk in het zonnetje zetten. Er de aandacht op vestigen, zodat ook jij er iets aan kunt hebben. Ze geven voeding en hoop.

Thuisblijf tophelden

Mijn Blij met mij! collega Saskia Snoek vertelt het prachtige verhaal over de Thuisblijf Tophelden, tegen zichzelf, maar ook voor al die kinderen die misschien nog niet altijd echt snappen waarom ze moeten thuisblijven. Het verhaal is prachtig, meer dan dat: het roept iets van je eigen oerkracht naar boven, waardoor je de uitdaging tastbaar voelt.

De Hummingbird, die doet wat zij kan

Een ander prachtig filmpje plaatste Els Pronk- grondlegger en inspirator van de Blij met mij! training-, het inspirerende filmpje van de Hummingbird. De kleine kolibrie, die met haar piepkleine snaveltje, doet wat zij kan. Precies de uitdaging waar wij voor staan: met ónze talenten doen wat wij kunnen.

Speurtocht naar je talenten

Een prachtig initiatief, is door Luk Dewulf, -auteur van ‘Iedereen talent- met alle Talentfluisteraars van Nederland en België, gestart. Het sluit prachtig aan. Net als op berenjacht kunnen kinderen en volwassenen de komende tijd op talentenjacht. Wat is er leuker dan speuren, wanneer je ook nog eens bewust wordt van jouw kwaliteiten?

Welke talenten herken jij?

Heel veel Kindertalentenfluisteraars hangen goed zichtbaar voor het raam talentkaarten op. Aan jullie om ze te vinden en het er samen over te hebben. Welke talenten herken je in elkaar?
De talenten die je herkent had je altijd al, maar zijn misschien wel net wakker geworden, omdat de situatie er om vraagt.

  • Want wat maakt dat jij niet bij de pakken neer zit, maar dat juist nu, die goede ideeën in jou naar boven komen?
  • Wat maakt dat jij nu juist groeit, waar je dacht in angst te raken?
  • Wat maakt dat jouw kind ineens wel zijn eigen ritme kan pakken?
  • Wat is daar de bron van?
  • Wat maakt dat jij in deze tijd meer dan overeind blijft?

Veerkracht

Veerkracht, nieuw of hervonden, maakt dat het je makkelijker lukt een situatie uit te houden. Dat is wat de omstandigheden van ons vragen. Ze uit te houden in de wetenschap dat we daar de kracht voor hebben, gewoon binnen onszelf.

De links naar de genoemde websites

Link naar het filmpje van de Thuisblijf Tophelden:
https://www.youtube.com/watch?v=90RLf2DwJoA&app=desktop

 
 

Link naar het filmpje van de Hummingbird:
https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=9151EXubC6A&app=desktop

 
 

Link naar de facebook pagina Zoek en vind je talent waar je meer kunt lezen over hoe en waar je talenten kunt zoeken. En waar je zelf filmpjes over jouw talenten kunt uploaden.
https://www.facebook.com/groups/845240892621507/

 
 

u

Share:

More Posts

Gevalletje leerkuil

Tien jaar geleden startte ik met een Master studie, tijd voor hobby’s op een laag pitje…. Zo ging mijn naaimachine voor ‘oud vuil in de

Al 5 jaar actief in Hillegom

‘Licht-op-Talent’ kenniscentrum voor begaafdheid Toen ik, specialist in begaafdheid, vijf jaar geleden Licht-op-Talent oprichtte, bedacht ik niet nu al zo’n heerlijke praktijk te hebben. ‘Ik

Reactie